Tuesday 17 November 2009

Stinge-l şi hai să citim!

Despre criza lecturii s-a tot scris. Acum scriu şi eu - cu riscul sa-mi scada raitingul.
Televizorul şi computerul au reuşit, ca efect colateral, să ne cam îndepărteze de filele cărţilor.
Astăzi, cu mici excepţii, singurele volume care sunt solicitate la biblioteca şcolii de către elevi sunt cele din programa şcolară. Obligativitatea, notele de la şcoală şi mai ales faptul că ele contează în diverse alte evaluări îi determină pe elevi să le parcurgă, să le foileteze ori să le citească în rezumat pe internet.
Vina nu este numai a elevilor. La fel de adevărat este faptul că bibliografia obligatorie se află foarte departe de gustul şi preocupările adolescenţilor de azi. Asta îi îndepărtează şi mai mult de lectură. Şi nu în ultimul rand: elevii din ziua de azi sunt prea ocupaţi să vorbească pe mess , să-şi dea comm-uri pe hi5 sau să arate cât sunt de duri în Counter-Strike.
Din nefericire, un asemenea argument este valabil şi când vine vorba despre adulţi, care, în ritmul trepidant al vieţii moderne, au din ce în ce mai puţin timp pentru a se delecta prin lectură. Primele pagini ale ziarelor ori buletinele de ştiri le oferă doza de informaţie care îi ţine conectaţi la realitate.
Un motiv mereu la indemana: ajungem prea obosiţi acasă şi nu mai avem timp. Şi atunci apare adevărata problemă: nu mai avem chef. Punem pe seama societăţii faptul că alţii ne răpesc din timpul alocat cititului. Dar timp toţi avem. Doar că pe lista noastră de priorităţi există prea multe lucruri înainte de activitatea pentru care ne plângem că nu avem timp. E vorba de greşeala frecventă de a confunda lista de priorităţi cu lipsa timpului. Uneori ne întrebăm când şi cum am pierdut propria motivaţie de a citi, fără să fim convinşi că vrem să ştim răspunsul.
Nu există nicio reţetă universal valabilă, niciun remediu miraculos, nicio poţiune magică care să-ţi dea avântul necesar. DAR există o tactică la îndemâna fiecăruia, faimoasă dar ignorată: tactica pas cu pas, aplicabilă în aproape orice domeniu.
Fă un pas: alege cartea!


1 comment:

Zad said...

sigur raitingul nu are cum sa-ti scada eventual sa-ti creasca...spor la citit